donderdag 18 november 2010

Geld in, Geld uit: Budgetteren

Ja, het B-woord. Sommige mensen hebben er een hekel aan. Andere mensen weten niet hoe het moet. Maar om grip te krijgen op je geld is dit essentieel. Als je lijp wordt van het woord budget, noem het dan een bestedingsplan, het hoe-kom-ik-aan-geld-om-uit-te-gaan plan. Hoe je het ook noemen moet om die vieze smaak uit je mond te krijgen.
Een budget, sorry bestedingsplan, is niets anders dan: je geld uitgeven op “papier” voordat je het in het echt uitgeeft. Aangezien je nu al drie maanden je uitgaven hebt bijgehouden, weet je precies welke bedragen er elke maand van je geld worden afgetrokken voor huur/hypotheek, verzekeringen, schulden enzovoorts. Dus aan het einde van de maand, wanneer je geld gestort moet worden, ga je zitten en geef je elke euro een doel. ELKE euro. Maak een overzichtje van alles wat er deze maand gebeuren moet (inclusief speelgeld). Vergeet niet de eenmalige gebeurtenissen als verjaardagen van vrienden mee te nemen in je bestedingsplan. En zet alles in de volgorde van prioriteit:
1.       Sparen voor mini-noodbuffer (als die er nog niet is)
2.       Vaste lasten (inclusief speelgeld en grote boodschappen)
3.       Aflossingen schulden
4.       Extra aflossingen schulden (als de mini-noodbuffer er is, of als je het
       risico dat een deurwaarder langskomt)
5.       Dingen die ik NODIG heb en echt niet kunnen wachten
6.       Eenmalige activiteiten (verjaardagen, schooluitjes)
7.       Dingen die ik wil
Als je ziet dat je meer uitgaven wilt doen, dan je geld toelaat, geef je prioriteit aan de zaken die het hoogst op je lijstje staan. Voor de rest zal je moeten kijken of je ook met minder geld toe kan, dan je in de eerste instantie dacht. Als mijn vrienden jarig zijn heb ik meestal wel ergens een kadobon liggen die ik kan gebruiken om iets voor ze te kopen. Of ik maak wat. Of ik koop een kleiner kadootje.
Maar: OP = OP! Je kan wel heel creatief gaan doen, maar als het niet past in deze maand, moet het maar een maandje wachten. Als jouw geld op is op het moment dat je je vaste lasten hebt gebudgetteerd kan heb je twee opties: besparen en een tweede baantje zoeken.
Nu echt uitgeven
Nadat je je geld op papier hebt uitgegeven, geef je het in het echt uit. Volg daarbij precies het bestedingsplan. Als er zich een noodgeval voordoet, ga je terug naar je bestedingsplan en schuif je ermee, totdat de balans weer 0 is.Dat betekent dat als je ergens extra geld aan uit wilt geven, je ergens anders op moet bezuinigen. Je hebt het bestedingsplan namelijk niet voor niets gemaakt zoals je het gemaakt hebt. Je hebt het gemaakt omdat je maar een beperkt aantal euri hebt om uit te geven! Het is de bedoeling dat jij controleert waar je geld naartoe gaat. En niet dat je geld een eigen leven leidt.
Doe het niet alleen“The Huzzband” is aan het afvallen. En toen hij het alleen moest doen, stopte hij steeds. Hij hield het niet vol, omdat hij het alleen deed. Nu doet hij het samen met een paar andere mensen. En hij valt gestaag af, naast het feit dat hij een maand verder nog niet gestopt is. Waarom? Elke week komen ze bij elkaar en gaan ze in de groep op de weegschaal staan. Als hij niet is afgevallen, al is het maar een heel klein beetje, moet hij verklaren waarom dat zo is. Dus stiekempjes met zijn eten smokkelen is er niet bij.
Je kan ditzelfde principe gebruiken bij je budget. Als je een partner hebt, kunnen jullie samen het budget opstellen en elkaar ervoor verantwoordelijk houden. Maar je kan ook budgetpartners worden met een goede vriend(in), een broer of zus of met één van je ouders. Misschien hebben zij ook schulden waar ze vanaf willen. Dan kunnen jullie het samen aanpakken en elkaar in de gaten houden. Samen sta je veel sterker.
Heb jij een bestedingsplan? Waarom wel/niet? Heb jij een budgetpartner? Waar loop je steeds tegenaan? Laat je horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten